За литературното творчество

Шри Чинмой е роден в Източен Бенгал, Индия през 1931 г. Той е един от най-плодовитите англоезични писатели с издадени над 1600 книги. Целта на съчиненията му е да насочва читателите по пътя им към откриване на себе си, да тълкува неостаряващото духовното знание и да предлага новаторското си виждане за постигането на всеобща хармония в днешния свят.

Шри Чинмой се премества в Ню Йорк през 1964 г., където живее до кончината си си през октомври 2007 г. Първата му книга „Медитации: храна за душата“ е публикувана през 1970 г. В основата на много от книгите на Шри Чинмой са публичните му беседи, които по-късно са събрани в писмен вид. Те включват университетски лекции, изказвания в централата на Организацията на обединените нации и многобройни поредици с отговори на въпроси от негови ученици и от широката публика.

Шри Чинмой подчертава, че не само книгите могат да просветлят ума. В медитацията например той предпочита да напътства мълчаливо, защото именно в спокойната тишина на ума може най-добре да се предава високото духовно знание.

Поезията му докосва на практика всеки един аспект на духовното пътешествие – от усилията и удивленията на младия пилигрим до екстатичните осъзнавания на просветления Учител. Прозата му е не по-малко всеобхватна – тя разглежда връзката на човека с Бог, всеобщия мир, световете отвъд ума и необятната вътрешна вселена. Шри Чинмой написва сборник от 10 000 кратки стихотворения, озаглавен „Десет хиляди пламъци-цветя“ (Ten Thousand Flower-Flames), завършен през 1983 г. През 1998 г. завършва друга поредица от 27 000 творби, наречена „Двадесет и седем хиляди фиданки на стремежа“ (Twenty-Seven Thousand Aspiration-Plants). Следва внушителната серия „Седемдесет и седем хиляди дървета на служенето“ (Seventy-Seven Thousand Service-Trees), започната през 1998 г. и достигнала 50 000 афоризми-стихотворения преди края на земния му път през 2007 г.

Творчеството на Шри Чинмой включва също много истории и пиеси, които предлагат поучителни послания за живота. Те често се основават на традиционни индийски предания и приказки. Много от пиесите са за известни духовни личности.

Творчеството на Шри Чинмой е широко признато от учени и хора на изкуството по целия свят. Той е носител на множество отличия за литературните си постижения, в това число Златен медал за Литература от Международната академия на Лютеция в Париж (International Academy of Lutece), Наградата за Върхови постижения в литературата (1993), награда от Обществото на писателите в ООН (United Nations Society of Writers); удостоен е и с множество почетни титли за ролята си в подпомагането на световната хармония чрез литературни и други средства.

Шри Чинмой напуска тялото си на 11 октомври 2007 г. Въпреки това все още се публикуват нови книги, в които са използвани неиздавани по-рано текстове и записи на негови беседи.

Поезия

Шри Чинмой винаги е отдавал първостепенно значение на поезията, като естествено средство за изразяване на най-дълбоките и съкровени човешки преживявания. Той принадлежи към традиционните поети - пророци, които пресъздават универсалните истини с поетична грация и красота. Шри Чинмой създава един очароващ със своята дълбочина и богатство поетичен свят.

Афоризми

През последните години Шри Чинмой твори изключително в афоризми. На пръв поглед и прочит тези афоризми са кратки, но те носят в себе си стремителен поток от сила, поразяват със своята мъдрост, и дълго отекват в сърцето на читателя. Афоризмите на Шри Чинмой са една незабравима и неподвластна на времето класика.

Отговори на въпроси

Шри Чинмой е отговорил на стотици въпроси от различни сфери от живота и духовността. С ясните си и директни, носещи сила отговори той влиза в ролята си на духовен водач и Гуру.

Разкази и пиеси

Шри Чинмой е написал множество разкази и пиеси свързани с живота на великите Аватари - Кришна, Буда, Христос, Шри Рамакришна, Шри Чайтаня. В тези великолепни произведения той разкрива същността на техния живот и учения.

Лекции

Шри Чинмой е изнесъл стотици лекции по целия святвключително в престижни университети като : Кеймбридж, Харвард, Йейл, Сорбоната и др.
 • "Вашите творения ще могат да вдъхновяват и в същото време да помагат на благородната кауза за духовното обновление на човечеството."

  Михаил Горбачов

  Нобелов лауреат за мир
 • "Срещата с Вашите картини е среща с благородството на човешката душа."

  Раиса Горбачова

  _
 • "Шри Чинмой предлага 5 милиона молитви към Бог. Това е прекрасно. Това е Божията любов към Шри Чинмой и Божиите благословии към всички хора. Тези 5 милиона птици са изцяло Божие творение."

  Майка Тереза

  при откриването на изложбата "Пет милиона птици - мечта за мир и свобода"

Мисли на Шри Чинмой за световния мир и хармония

„Всички ние сме нужни, за да се установи хармония в света.“ 1
„Когато живеем в сърцето, ние чувстваме, че всички принадлежим към едно световно семейство.“
„Ако можем да живеем в сърцата си, ще има мир вътре в нас и хармония в света.“ 2
„Музиката е майчиният език на човечеството. Чрез музиката можем да навлезем във вселенската хармония.“ 3
„Ако можете да създадете хармония в собствения си живот, тази хармония ще се шири по целия свят.“ 4
„…ще влязат през райските двери на световната хармония.“ 1
„Този, който няма нито предубеждения, нито предразсъдъци, е наистина дете на Небесната хармония.“ 1
„Липсата на хармония настъпва, когато аз смятам, че зная как да направя нещо по-добре от теб. Липсата на хармония е песен и танц на превъзходството.“ 1
„Мирът е източникът, а от мира придобиваме хармония.“ 1
„Хармонията дава на ума ни огромно вдъхновение да издигаме света.“ 5
„В търсещия ум хармонията разцъфва.
В устременото сърце хармонията цъфти.“ 5
„Световната хармония носи посланието за световен мир.“ 6
„Всяко добро сърце печели каузата на световната хармония.“ 7
„Хармонията е дете на мира.“ 8
„Вътрешното сърце на Обединените нации е изпълнено с мир. Външното сърце на Обединените нации се опитва да разпространява мира по целия свят.“ 9
„В началото беше Лигата на нациите. Сега виждаме Обединените нации. От Обединените нации ще стигнем до Единния свят, а в Единния свят ще видим песента на преодоляването на себе си, световното преодоляване, вселенското преодоляване.“ 10
„Най-важното, което трябва да помним, когато работим в Обединените нации, е идеята на Обединените нации.“ 11
„Ще дойде време, когато този наш свят ще се изпълни с мир. Кой ще донесе тази коренна промяна? Вие – вие и вашите сестри и братя. Вие и вашето единно сърце ще разпространявате мира надлъж и нашир по света.“ 12
„Не спирайте да мечтаете! Един ден мечтата ви за световен мир ще залее целия свят.“ 13

Източници:
1 Sri Chinmoy Archives, Sri Chinmoy Headquarters, New York.
2 Sri Chinmoy’s Remarks at the Dedication of the Mekong Delta as a Sri Chinmoy Peace Delta, 28 December, 1992.
3 The Source of Music, by Sri Chinmoy, Agni Press, 1995, 1999.
4 Seventy-Seven Thousand Service-Trees, Vol. 15, by Sri Chinmoy, Poem #14,773, Agni Press, 1999.
5 Harmony, by Sri Chinmoy, Jharna-Kala Publishing, 2000. (From miniature book series: Little Books of Wisdom)
6 Seventy-Seven Thousand Service-Trees, Vol. 49, by Sri Chinmoy, Poem #48,445, Agni Press, 2006.
7 Seventy-Seven Thousand Service-Trees, Vol. 18, by Sri Chinmoy, Poem #17.765, Agni Press, 2000.
8 Sri Chinmoy’s Remarks to local officials at the World Harmony Run ceremony in Kuantan, Malaysia, New Year’s Day, 2006.
9 The Tears of Nation-Hearts, by Sri Chinmoy, Agni Press, 1974.
10 My Meditation-Service at the United Nations for Twenty-Five Years, by Sri Chinmoy, Agni Press, 1995.
11 Flame-Waves, Part 10, by Sri Chinmoy, Agni Press, 1978.
12 My Heart’s Salutations to Australia, Part 2, by Sri Chinmoy, Agni Press, 1976.
13 Twenty-Seven Thousand Aspiration-Plants, Part 201, by Sri Chinmoy, poem #20031, Agni Press, 1994.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram