Картините на Шри Чинмой са едно красиво и богато допълнение към свещеното в изкуството. Това изкуство е израз на дълбокото ни желание да обезсмъртим миговете на екстаз. То разкрива единството, което успяваме да извлечем от света на хаоса, и удовлетворението, което чувстваме в това единство. В тишината на съзерцанието, където се разкрива дълбочината на душата, векове наред художниците-визионери преоткриват източника на вътрешните ни изживявания.

Като художник-пророк, Шри Чинмой предлага вдъхновяващ поглед към процеса на съзерцателните изкуства. Името, което дава на своите картини, е "Джарна-кала", или "Фонтан на изкуството" на родния му бенгалски език. Представата за избликването на фонтан е свързана с бързото и спонтанно сътворяване на поредица от картини в състояние на дълбока медитативна концентрация. В своето изкуство Шри Чинмой предава в цветове и форми вътрешните изживявания от "вътрешните светове", до които той има достъп в медитативните си състояния.
Източникът на неговото творчество лежи в медитацията, когато умът е тих и авторът има достъп до мира и силата на сърцето. Служейки като инструмент, той просто дава форма на това тихо съзнание. Шри Чинмой казва, че докато рисува, "няма ум, няма форма", подобно на художниците-визионери, които твърдят, че "нямат метод", а просто изливат въодушевлението на сърцето си. Шри Чинмой извлича есенцията от визията на древните ведически пророци в съвременното изкуство.

Джарна-кала се рисува с огромна скорост. Няма времево разстояние между визията за картината и нейната проява. Както при художниците дзен монаси, моментите на озарение мигновено се претворяват в образ и никога не се доработват. В творчеството на Шри Чинмой присъства свойствената за децата простота и непосредственост в изобразяването на невидими за обикновеното зрение изживявания на съкровения вътрешен свят на човека - усещането за Мир, Красота и Радост.
Особено място в творчеството на Шри Чинмой заемат рисунките на стилизирани птици, в които той вижда символ на човешката душа. Образите на душите-птици са изпълнени с жизненост, индивидуалност и очарование.

"Що се отнася до моите картини, няма ум, няма форма. Всичко е фонтан от сърцето; този фонтан тече постоянно и разпръсква своята красота и светлина. Фонтанът е нещо, което идва отвътре спонтанно, без никакво усилие. Непрекъснато нещо вътре в мен излиза навън с безкрайно вдъхновение и светлина. Затова и моите картини текат спонтанно отвътре. Аз се опитвам да държа ума си празен и спокоен, доколкото е възможно. Външният ум е като повърхността на море, обхванато от вълни. Но когато се гмурнем дълбоко, същото това море е мир, спокойствие и тишина и именно там можем да открием извора на творчеството."
Шри Чинмой

Птици-души

Шри Чинмой е автор на почти шестнадесет милиона рисунки на птици-души, започнати на 29 декември 1991г. Това са поетични етюди, в които птиците-души се реят сами или на хармонични групи във вътрешното небе. С богата палитра от цветни писалки и маркери и само с няколко стремителни движения Шри Чинмой създава завършени образи, всеки от които излъчва енергия, индивидуалност и очарование. Линиите издават майсторска ръка – деликатна, но уверена, спонтанна и същевременно сръчна. Те са преливаща комбинация от изпъкнали и вдлъбнати петна, които излизат изпод писеца с лекота, като чисто слово.

Въпреки бързината и пестеливите линии, Шри Чинмой винаги постига цялост и равновесие във всяко изображение. Както при художниците дзен монаси, мигът на прозрението се въплъщава бързо и никога не се преправя. Той не се стреми към правдоподобни детайли, а по-скоро към същността на устременото съзнание на душата. Пространството, което птиците обитават, е духовно, не физическо.
Темата за душата присъства не само в картините на Шри Чинмой, но и в съчиненията му. Човешката душа е това, което свързва ограниченото „аз“ с безграничния Аз, смъртното с безсмъртното, земното с божественото. Хилядолетия наред образът на птицата се е появявал в изкуството и на Изтока, и на Запада като пратеник на Небесата, като източник на вдъхновение и връзка между небесното и земното царство.

Представени са и плетеници от миниатюрни и меко оцветени птици, чийто брой в една единствена рисунка може да достига почти 100 000. Тези птичи пейзажи напомнят за внимателното и търпеливо усилие, създавало старинните религиозни ръкописи и богато украсени полифонични платна. Като свещените молитвени изображения, те са портал към вътрешния източник на творчеството, който възниква и се подхранва сам. Всяка птица пее своя нота в многогласния оркестър. Това е безкрайната симфония на душата, която пробужда вечния зов за свобода във всяко човешко сърце.
„Птиците имат много особено значение, те олицетворяват свободата. Ние виждаме птицата в небето и тя ни напомня за нашата вътрешна свобода. Във всекиго от нас се крие една вътрешна същност, която наричаме душа. Душата лети като птица в небето на Безкрая. Птиците, които виждаме да се реят в небето, ни напомнят за собствената ни птица-душа, която лети в небето на Безкрая. Когато гледате птиците, чувствайте, че вие самите сте птици – вашите души-птици, литнали в небето на безкрайната Светлина, безкрайния Мир и безкрайното Блаженство.“
Шри Чинмой
На 9 юни 2005г. Шри Чинмой започва да рисува птици-души в нов стил, с по-разнообразни, течни бои, като използва специален маркер с пълнител, който се задейства при натиск. До 15 август той завършва 300 рисунки с общо 7305 птици на акварелна хартия Canson™ 9”х12”. Още хиляда картини са нарисувани в Малайзия и Ню Йорк, като няколко стотици от тях са изложени в галерията Карусел на Лувъра в Париж през юни 2006г. Шри Чинмой продължава да рисува птици-души в този стил, успоредно с абстрактните си творби, до самата си кончина.
 • "Вашите творения ще могат да вдъхновяват и в същото време да помагат на благородната кауза за духовното обновление на човечеството."

  Михаил Горбачов

  Нобелов лауреат за мир
 • "Срещата с Вашите картини е среща с благородството на човешката душа."

  Раиса Горбачова

  _
 • "Шри Чинмой предлага 5 милиона молитви към Бог. Това е прекрасно. Това е Божията любов към Шри Чинмой и Божиите благословии към всички хора. Тези 5 милиона птици са изцяло Божие творение."

  Майка Тереза

  при откриването на изложбата "Пет милиона птици - мечта за мир и свобода"
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram